Ryż z jabłkami pieczony

Ryż z jabłkami pieczony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    0,5 kg
  • jabłka

    0,5 kg
  • cukier

    do smaku
  • cynamom Prymat

    do smaku
  • śmietana

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 sztuki
  • cukier waniiowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy. Gotowy przelewamy zimną wodą i pozostawiamy w druszlaku by obciekł. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach a następnie polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Formę smarujemy lub obkładamy papierem i wkładamy na dno ryż i tak na zmianę z jabłkami. Na górze jednak musi być ryż. Górną warstwę posypujemy dość obficie cynamonem oraz cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Gotowe wkładamy do piekarnika i czekamy aż się ryż zarumieni ok 20 min. Gotowe podajemy ze śmietaną i cukrem. ( chyba że jabłka są słodkie to dajemy mniej cukru - ale to rzecz gustu i smaku ).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

06.09.2013 19:52
Ach przypomniałaś mi o tym pysznym daniu:)

caralajna

14.08.2012 08:34
mniam, aż czuję aromat

RenataZ-et

25.04.2012 20:38
ale smakowite :)

marchewka

20.09.2011 23:40
zapieczonego nigdy nie jadłam, ciekawe

IlonaAlbertos

12.07.2010 10:50
Też robię taki ryż z jabłkami :) Pychotka.

agnieszka189

08.07.2010 14:48
Już dawno nie jadłam, narobiłaś mi ochoty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat