Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy ziemniaczane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 bardzo duże
mąki 9 łyżek
jajko 1
sól
skwarki z boczku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki zetrzeć na tarce.
Krok 1 - Kluchy ziemniaczane foto
2
Z boczku wytopić skwarki.
Krok 2 - Kluchy ziemniaczane foto
3
Odlać sok z ziemniaków.
Krok 3 - Kluchy ziemniaczane foto
4
Wymieszać z mąką, jajkiem i garścią soli.
Krok 4 - Kluchy ziemniaczane foto
5
Zagotować wodę z solą i kłaść łyżką kluchy. Na początek włożyć jedną i sprawdzić czy się nie rozgotuje, jeżeli tak to dodać jeszcze mąki.
Krok 5 - Kluchy ziemniaczane foto
6
Podczas gotowania przemieszać, gdy wypłyną gotować przez 10-12 minut.
Krok 6 - Kluchy ziemniaczane foto
7
Zahartować zimną wodą.
Krok 7 - Kluchy ziemniaczane foto
8
Przysmażyć ze skwarkami.
Krok 8 - Kluchy ziemniaczane foto
9
Smacznego :)
Krok 9 - Kluchy ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 16.12.2011 17:31
ja też takie lubię
Beatris 21.10.2011 12:51
Jak kluchy, to ja poproszę. Uwielbiam je wszystkie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak