Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w syropie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
woda 2 szklanki
cukier brązowy 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
orzechy posiekane 2 łyżki
sok z limonki 1 szt
skórka z pomarańczy lub limonki 1 szt
gruszki 4 obrane

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w syropie

Do małego rondelka wsypujemy cukier,wodę sok z limonki,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu 3 minuty nie mieszając.Do drugiego rondla wkładamy gruszki obrane i bez nasion,cukier brązowy masło i skórkę z pomarańczy pokrojoną w paski,posypujemy cynamonem i wlewamy ok z pomarańczy.Wlewamy syrop i gotujemy 12 min na średnim ogniu.Zdejmujemy rondel z ognia i studzimy gruszki pozostawiając je w syropie.Podajemy na zimno z posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 21.10.2011 19:09
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak