Caponata

Caponata

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt
  • seler naciowy

    5 gałązek
  • cebula

    3 szt
  • pomidor pelati

    1 puszka
  • czosnek

    2 ząbki
  • kapary

    1 łyżka
  • rozmaryn

    1 rozmaryn
  • oliwa

    0,25 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • oliwki zielone

    10 dag
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana pokroić w plastry, a potem w szerokie paski, obficie je posolić i odstawić na 30 minut. Następnie opłukać ja pod bieżącą wodą i osuszyć w papierowym ręczniku. Seler obrać z włókien i drobno pokroić. Cebule obrać i pokroić w plasterki, pomidory z zalewy w kostkę. Pół oliwy rozgrzać w rondlu, usmażyć bakłażana, wyjąć i osączyć. Wlać do rondla resztę oliwy i zrumienić seler, dodać cebule, i stale mieszając, smażyć 3 minuty. Dodać bakłażana, pomidory, rozmaryn, przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać zmiażdżony czosnek, oliwki, kapary, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Podawać na zimno z tostami z bagietki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

05.02.2015 13:35
Całej rodzinie smakowało :-)

Anonimowy

05.02.2015 13:29
Mi również się podoba :-)

ronald88

05.09.2011 10:37
super

Anna141

17.07.2011 15:31
fajny przepis :)

Pati8

14.01.2011 15:32
moze byc dobre

szajba2

10.01.2011 15:03
dla mnie gdzieś pomiędzy ciekawe a bardzo ciekawe

Barbara55

21.08.2010 15:55
ciekawe

Małgorzata113

24.06.2010 11:31
Bardzo ciekawe.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat