Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Caponata

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
seler naciowy 5 gałązek
cebula 3 szt
pomidor pelati 1 puszka
czosnek 2 ząbki
kapary 1 łyżka
rozmaryn 1 rozmaryn
oliwa 0,25 szklanki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwki zielone 10 dag
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Caponata

Bakłażana pokroić w plastry, a potem w szerokie paski, obficie je posolić i odstawić na 30 minut. Następnie opłukać ja pod bieżącą wodą i osuszyć w papierowym ręczniku. Seler obrać z włókien i drobno pokroić. Cebule obrać i pokroić w plasterki, pomidory z zalewy w kostkę. Pół oliwy rozgrzać w rondlu, usmażyć bakłażana, wyjąć i osączyć. Wlać do rondla resztę oliwy i zrumienić seler, dodać cebule, i stale mieszając, smażyć 3 minuty. Dodać bakłażana, pomidory, rozmaryn, przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać zmiażdżony czosnek, oliwki, kapary, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Podawać na zimno z tostami z bagietki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

05.02.2015 13:35
Całej rodzinie smakowało :-)
05.02.2015 13:29
Mi również się podoba :-)
ronald88 05.09.2011 10:37
super
Anna141
Anna141 17.07.2011 15:31
fajny przepis :)
Pati8 14.01.2011 15:32
moze byc dobre
szajba2 10.01.2011 15:03
dla mnie gdzieś pomiędzy ciekawe a bardzo ciekawe
Barbara55 21.08.2010 15:55
ciekawe
Małgorzata113 24.06.2010 11:31
Bardzo ciekawe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak