Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekany kalafior

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 duży
pomidory krojone z puszki 2 puszki
cebula 2 średnie
tłuszcz do smażenia
cukier 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
pieprz
ser żółty 15 dag
sól
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekany kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzamy. Cebulę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy pomidory, dusimy 3-4 minuty z liściem laurowym. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i kucharkiem. Wyjmujemy liść laurowy. Kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 140-150 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak