Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy łopatkowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
boczek wędzony 10 dag
ogórki kiszone 2
Musztarda sarepska Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek ząbki 3
mąka pszenna 1 łyżka
kolendra 1/2 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy łopatkowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Kroki postępowania

1
Z dużej porcji łopatki wycinamy kotlety grubości około 1 cm. Niezużyte mięso będzie tego około 20-40 dag możemy zmielić i użyć jako mielone. Kotlety nacieramy solą i pieprzem czarnym. Następnie rozbijamy.
Krok 1 - Zrazy łopatkowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym foto
2
Smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy kawałek czosnku.
Krok 2 - Zrazy łopatkowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym foto
3
Dodajemy jeszcze plasterek lub dwa boczku, słupek ogórka kiszonego.
Krok 3 - Zrazy łopatkowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym foto
4
Zwijamy w rulonik dokładnie obwiązując nitką lub spinając wykałaczkami.
Krok 4 - Zrazy łopatkowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym foto
5
Tak przygotowane zrazy wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Rumienimy z dwóch stron i zmniejszamy ogień.
Krok 5 - Zrazy łopatkowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym foto
6
Dolewamy około 200ml wody i dusimy około 1,5 godziny (kotlety zrazowe wyszły dość duże dlatego taki długi czas. Jeśli zrazy będą cieńsze czas również należy zmniejszyć). Po 30 minutach do wody dodajemy całą cebulę, niezużyty czosnek oraz kolendrę z gorczycą utartą w moździerzu. Po 1,5 godzinie jeśli sos będzie zbyt rzadki zaciągamy mąką i gotowe. Smacznego.
Krok 6 - Zrazy łopatkowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta44 02.04.2012 12:14
smaczna
Grażyna13 02.01.2012 11:11
Tez robie podobne, pycha :)
Agnieszka_B 20.10.2011 20:36
Robiłam ostatnio podobne i były bardzo smaczne:)
Beatris 20.10.2011 10:27
Też bardzo często robię zrazy z wieprzowiny. Są równie dobre jak te z wołowiny.
BernadettaP 20.10.2011 07:33
dobre są takie zraziki, a i nitkę się ściąga szybciutko :-)
Anna146 20.10.2011 07:21
pomysł na obiad super, tylko miałabym problem ze zdjęciem nitki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak