Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsna rolada

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 600 g
jajko 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
morele suszone 50 g
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 4 łyżki
pomidory suszone w zalewie 50 g
orzechy włoskie 10 g
olej 2 łyżki
przecier pomidorowy 500 g
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka 1 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna rolada

Kroki postępowania

1
Cebulkę kroimy w kosteczkę i przyrumieniamy na oleju. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dusimy jeszcze chwilkę.
Morele zalane wcześniej wrzątkiem odcedzamy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone drobniutko orzechy włoskie, suszone pomidory i siekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 1 - Mięsna rolada foto
2
Mięso mielone wyrabiamy z odciśniętą z nadmiaru wody bułką, jajkiem, solą oraz pieprzem. Formujemy na wilgotnej desce nadając mu kształt prostokąta. Równomiernie smarujemy masą owocowo-warzywną.
Krok 2 - Mięsna rolada foto
3
Zwijamy roladę i przekładamy ją do naczynia do zapiekania. Polewamy przecierem pomidorowym i dolewamy około 100 ml wody. Przykrywamy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni,podlewając przecierowym wywarem co jakiś czas. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę.
Krok 3 - Mięsna rolada foto
4
Kroimy w plastry i podajemy wedle uznania, np. z ryżem i sałatą.
Krok 4 - Mięsna rolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 30.11.2012 18:49
wygląda bajecznie
Dorota76 20.10.2011 22:10
rewelacyjnie wygląda
ewasylwia 20.10.2011 13:06
Smakowicie wygląda
ewasylwia 20.10.2011 13:06
Smakowicie wygląda
Izabela/bella81 20.10.2011 10:12
aż chce się poprosić o kawałeczek :)
ziutula
ziutula 20.10.2011 09:21
pomysł ciekawy na mielone....super i do zrobienia
Jarlin 20.10.2011 09:01
super
BernadettaP 20.10.2011 07:29
przepysznie wygląda :-)
anemon 19.10.2011 22:34
Bardzo pomysłowa i bardzo apetycza jest Twoja pieczeń.
Ewa6274879 19.10.2011 22:31
świetna rolada, myślę że na zimno też będzie dobrze smakowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak