Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
jajko 4 szt
margaryna 20 dag
cukier 15 dag
proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki
bakalie 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając dodawać kolejno żółtka. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia wsypać do masy (wszystko na raz) i wciąż ubijać, aż ciasto stanie sie jednolite i puszyste. Dodać bakalie oprószone mąką, zamieszać delikatnie.
Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą . Masę ostrożnie przełożyć do blachy.

Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 min. w temp. 180-200 stopni C
Wierzch można przyozdobić lukrem lub czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 02.11.2011 08:13
fajne
treonina 22.10.2011 11:17
mmm spróbowałabym takiego, najlepiej mi smakuje kiedy ktoś inny zrobi a ja jem :D
iziona 20.10.2011 07:40
Proszę o podesłanie jednego lub jeszcze jednego kawałeczka do mojej herbatki co właśnie kończę tylko z cytrynką :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak