Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto lodowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 1 szkl.
żółtko jajek 8 szt.
mleko 500 ml
cukier wanilinowy 2 szt.
masło g 1,5 kostki
sok z cytryny 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto lodowiec

Mleko zagotować; żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, maką ziemniaczaną. Do dobrze utartej masy wlewamy ciągle mieszając gorące mleko. Następnie gotować mase na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masł utrzeć z cukrem pudrem do białości. Potem dodać ostudzoną masę, sok z cytryny, bakalie. Wyłożyć na blachę - tortownicę. MOzna zalac galaretką (ale niekoniecznie). Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 19.10.2011 19:23
Pyszne ciasto, tylko jak dla mnie bez bakalii.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak