Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka wieprzowa gotowana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1,2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
przyprawa do golonki Prymat 1 łyżeczka
bulion wołowy 1 kostka
bulion warzywny 1 kostka
włoszczyzna 1 (bez kapusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka wieprzowa gotowana

Zalewa do peklowania: 1 i 1/2 łyżeczki soli peklowej Prymat, po 1 łyżce soli i cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego Prymat.
Z podanych składników przygotować zalewę, włożyć do niej umyte golonki i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 24 godz., a najlepiej na 2-3 dni. Następnie golonki wyjąć z zalewy, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, kostki bulionowe oraz przyprawy i wlać tyle wody aby całkowicie pokrywała mięso. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 2-3 godz., aż mięso będzie zupełnie miękkie. Podczas gotowania uzupełniać ubytek wyparowanej wody. Mięso musi być wodą całkowicie przykryte. Następnie wyjąć mięso z wywaru i podawać gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy lub pikantnego sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tika4444 08.03.2011 07:56
cos dla mego męża
agnieszka214 15.01.2011 06:41
mniam
szajba2 09.01.2011 14:40
prawdziwy przysmak
Babciagramolka 20.12.2010 17:07
I do tego groch z kapustą - klasyka
rakow2
rakow2 05.10.2010 15:46
dla koneserów
Barbara55 20.08.2010 17:48
chyba się nie skuszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak