Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 6
proszek do pieczenia 3 łyżeczka
olej
cukier wanilinowy
Masa z maku:
miód 3 łyżka
MAK MIELONY
margaryna 3/4
rodzynki 15 dag
jajko 3
lukier
cukier puder 5 dag
sok z cytryny 3 łyżka
woda 2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Masa makowa:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy 3/4margaryny i3 łyżki miodu. Mieszamy to z makiem i rodzynkami i pianą z ubitych białek. Wkładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180- 200 stopni.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do tego cukier oraz cukier wanilinowy.
Dodajemy do tego n ie przerywając ubijania olej, proszek do pieczenia oraz mąkę tortową. Ciasto wylewamy na zrobioną i upieczoną wcześniej masę makowa. Pieczemy całość 20 minut. Upieczone w całości ciasto przekładamy delikatnie na tacę, tak żeby mak był na wierzchu.

Makowiec najlepiej polać polewą lukrową lub polewą czekoladową.

LUKIER:
Wymieszać cukier pude4r, sok z cytryny oraz wodę. wszystko razem mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Posmarować ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 30.01.2012 19:47
mniam
kotlet 30.11.2011 22:19
makowiec- pierwsza klasa
owocówka 19.11.2011 07:01
super wygląda :D
Adam12 17.11.2011 11:17
smaczny
Justyna Jussstiii 30.10.2011 19:08
pycha
pioge7 28.10.2011 08:08
moja mama uwielbia makowce :D
1j1o1l1a1 19.10.2011 13:27
smakowity
1j1o1l1a1 19.10.2011 13:27
smakowity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak