Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone ciasteczka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 sztuka
mleko
olej
cukier puder
wiśnie bez pestek 1 szklanka
galaretka wiśniowa 2 łyżki
wiśniówka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone ciasteczka

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać cukier waniliowy i masło, rozcierać razem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, następnie dodać wiśniówkę i około 1/2 szklanki mleka (ma powstać ciasto jak na makaron). Zagniecione ciasto schłodzić w lodówce około 1 godz, w trakcie chłodzenia ciasto 2-3 razy rozwałkować i złożyć w kopertę .
Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku położyć porcję nadzienia i dowolnie zlepić ja lubię tak jak pierogi .
Ciastka smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.

Nadzienie wiśniowe: Wiśnie bez pestek ja miałam z kompotu, dokładnie osączyć z nadmiaru soku i wymieszać z galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.11.2011 00:48
pyszne i kaloryczne
iziona 23.10.2011 09:06
jak wszystkie słodkości smazone na tłuszczu.
misia53 22.10.2011 17:24
czy nie naciągają dużo tłuszczu?
pioge7 18.10.2011 13:42
jakie pomysłowe
stokrotka 18.10.2011 09:29
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak