Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz węgierski - szybkowar

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 500 g
papryka czerwona 1
papryka żółta 1
papryka biała 1
cebula 1
czosnek ząbki 2
ziele angielskie 4
Liść laurowy suszony Prymat 4
kolendra 1/2 łyżeczki
curry 1/2 łyżeczki
ocet 10 % 2 łyżki
olej roślinny 5 łyżek
woda 3 łyżki
sól do smaku
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz węgierski - szybkowar

Kroki postępowania

1
Karkówkę kroimy w kostkę i nacieramy solą. Zalewamy octem wymieszanym z olejem, wodą oraz curry i odstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Gulasz węgierski - szybkowar foto
2
Następnego dnia na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, bez marynaty. Przesmażamy na złoty kolor.
Krok 2 - Gulasz węgierski - szybkowar foto
3
W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, papryczkę chili oraz czosnek bardzo drobno siekamy.
Krok 3 - Gulasz węgierski - szybkowar foto
4
Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, a po 4 minutach chili i czosnek. Całość mieszamy i smażymy do momentu poczucia aromatu smażonego czosnku.
Krok 4 - Gulasz węgierski - szybkowar foto
5
Wtedy dodajemy pokrojone papryki i zalewamy wodą przefiltrowaną.
Krok 5 - Gulasz węgierski - szybkowar foto
6
Wsypujemy jeszcze przyprawy ziołowe (kolendrę rozgniatamy w palcach). Zagotowujemy i garujemy 10 minut na największym stopniu. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki zagęszczamy mąką kukurydzianą. Na koniec przyprawiamy jeszcze ziołami prowansalskimi i gotowe. Wybornie smakuje z ogórkiem kiszonym i kaszą jęczmienną. Smacznego.
Krok 6 - Gulasz węgierski - szybkowar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 26.02.2014 13:57
Suuuper danie
Grażyna13 06.10.2012 20:05
Mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak