Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka po myśliwsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt
słonina 1 kg
białe wino 1/2 szklanki
mąka 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
borowiki 100 g
natka pietruszki 5 siekana

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka po myśliwsku

Sprawioną kaczkę umyć i dokładnie natrzeć na zewnątrz i od środka przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat. Skórę kaczki lekko nakłuć i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Naszpikować słoniną i piec w piekarniku do całkowitego zrumienienia. Następnie kaczkę przełożyć do brytfanny i dusić do miękkości. Sporządzić sos dodając 100 g przysmażonych wcześniej borowików lub pieczarek, trochę białego wina oraz zawiesinę z mąki i wody. Zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem polać kaczkę sosem i posypać siekana zieloną pietruszką. Podawać z kluskami lub ziemniakami oraz surówką lub zasmażoną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 21.02.2014 09:39
super przepis
nikusonka 16.02.2011 23:30
musi być bardzo smaczna
szajba2 08.01.2011 13:19
od kaczek trzymam się z daleka
Babciagramolka 20.12.2010 17:05
Kaczuszka pieczona - zrobiła bym chętnie
rakow2
rakow2 04.10.2010 14:36
z kaczkami trzeba być ostrożny!
Barbara55 19.08.2010 16:50
sprawić to znaczy upolować?
Barbara55 19.08.2010 16:50
sprawić to znaczy upolować?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak