Kaczka po myśliwsku

Kaczka po myśliwsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt
  • słonina

    1 kg
  • białe wino

    1/2 szklanki
  • mąka

    1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • borowiki

    100 g
  • natka pietruszki

    5 siekana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawioną kaczkę umyć i dokładnie natrzeć na zewnątrz i od środka przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat. Skórę kaczki lekko nakłuć i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Naszpikować słoniną i piec w piekarniku do całkowitego zrumienienia. Następnie kaczkę przełożyć do brytfanny i dusić do miękkości. Sporządzić sos dodając 100 g przysmażonych wcześniej borowików lub pieczarek, trochę białego wina oraz zawiesinę z mąki i wody. Zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem polać kaczkę sosem i posypać siekana zieloną pietruszką. Podawać z kluskami lub ziemniakami oraz surówką lub zasmażoną kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pyszota

21.02.2014 09:39
super przepis

nikusonka

16.02.2011 23:30
musi być bardzo smaczna

szajba2

08.01.2011 13:19
od kaczek trzymam się z daleka

Babciagramolka

20.12.2010 17:05
Kaczuszka pieczona - zrobiła bym chętnie

rakow2

04.10.2010 14:36
z kaczkami trzeba być ostrożny!

Barbara55

19.08.2010 16:50
sprawić to znaczy upolować?

Barbara55

19.08.2010 16:50
sprawić to znaczy upolować?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat