Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dyni i pomarańczy

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domowy dżem z dyni i pomarańczy. Wyjątkowy smak dżemu pasuje do bułeczek, naleśników, rogalików czy pankejków. Dżem, dzięki pomarańczom i cytrynie ma odświeżający, cytrusowy smak.

Składniki:

oczyszczony miąższ z dyni 50 dag
cukier 40 dag
pomarańcza 3 sztuki
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni i pomarańczy

Warto robić domowe przetwory - dżemy, powidła i konfitury. Taki dżem z dyni i pomarańczy nie wymaga wiele pracy, a jest przepyszny. Możecie go wzbogacić szczyptą cynamonu lub kardamonu. Dżem dyniowo-pomarańczowy to kompozycja słodkiego warzywa z cytrusem, który nie dominuje łagodnego smaku dyni, a wspaniale z nim współgra. 

Dżem z dyni i pomarańczy przepis: 

Kroki postępowania

1
Dynię zetrzeć na grubej tarce i razem z cukrem przełożyć do rondla. Wymieszać.
Krok 1 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
2

Pomarańcze i cytrynę porządnie wyszorować szczoteczką i mydłem, opłukać. Jedną pomarańczę i cytrynę sparzyć. Ze sparzonych owoców odciąć końcówki, przekroić na pół i ostrym nożem usunąć wewnętrzne błonki, odcinając za każdym razem na bieżąco oczyszczoną cząstkę. Przy okazji usunąć pestki. Dwie pozostałe pomarańcze wyfiletować, zbierając cały sok.

Krok 2 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
3
Owoce przełożyć do rozdrabniacza lub malaksera i zmiksować tak, aby były widoczne fragmenty skórek.
Krok 3 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
4
Tu cytrusy ze skórkami. Osobno zmiksowałam resztę - dla potrzeb zdjęciowych. Oczywiście można zmiksować wszystko za jednym zamachem.
Krok 4 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
5
Dynię z cukrem zagotować. Gotować ok. 10 minut. Dodać zebrany sok i zmiksowane owoce. Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 30-35 minut. Pod koniec uważając, aby nic się nie przypaliło. Częstotliwość mieszania zwiększy się razem z upływającym czasem. Im bliżej końca, tym częściej.
Krok 5 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
6

Gęsty gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Wyśmienity do ciepłego chlebusia lub bułeczek. Rewelacyjny do słodkiej bułki lub chałki.

Krok 6 - Dżem z dyni i pomarańczy foto

Jeśli spodobał Wam się przepis na dżem z dyni i pomarańczy, to z pewnością spodobają Wam się przepisy na inne przetwory z dyni. Wypróbujcie przepis na: 

Marynowaną dynię z cynamonem 

Ketchup z dyni 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 18.11.2012 20:37
:) Dżem zdecydowanie smakuje bardziej pomarańczowo niż dyniowo dzięki tej skórce.
pacpaw 18.11.2012 17:05
jako, że nigdy nie robiłem jedynie miałbym wątpliwości czy zostawienie białych, gorzkich skórek (tych między skórką a miąższem) nie wpłynie ujemnie na smak dżemu. Ale wiedząc, że autorem przepisu jest osoba solidna - ufam w ciemno :o)
bami 02.07.2012 20:55
Świetne połączenie! :)
Urszula5 23.05.2012 23:12
piękny kolor wyszedł
Barbara40 20.10.2011 18:06
wlasnie czekalam na ten przepis, super
Wojt@s
Wojt@s 19.10.2011 12:44
smaczne
ewasylwia 18.10.2011 11:27
fajne połączenie
Dorota76 17.10.2011 20:17
muszę wypróbować
SmacznaPyza 17.10.2011 18:06
pycha! też taki robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak