Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 80 dag
masło 15 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
mleko 1 1/2 szklanki
drożdże 5 dag
marmolada 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Ciasto:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać także 1/4 szklanki letniego mleka i łyżkę mąki a po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem i rozprowadzić pozostałym mlekiem.Mąkę przesiać na stolnicę zrobić w niej zagłębienie wlac do środka rozczyn rozrobione żółtka i zagnieść ciasto.Wyrabiac je tak długo aż będzie odchodziło od ręki na koniec dodać roztopione masło i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozwałkowac ciasto na grubość 1/2 cm pokroić w trójkąty a do każdego trójkąta włożyć po łyżeczce marmolady i zawijac ciasto formując rogaliki.Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem posmarować roztrzepanym białkiem i piec w gorącym piekarniku przez około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 30.11.2011 23:37
rogaliki smacznie się zapowiadają
maryśka 18.10.2011 00:02
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak