Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-kokosowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
woda 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
kakao 4 łyżki
mąka 2 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 1/2 litra
śmietana w proszku 2 sztuki
biała czekolada 10 dag
wiórki kokosowe 10 dag
polewa czekoladowa
wino owocowe 1/2 (wiśniowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-kokosowe

Margarynę roztopić, dodać wodę, cukier i kakao, cały czas mieszając wszystko razem gotować na malutkim ogniu jeszcze do 5 min, przestudzić. Kiedy masa czekoladowa jest zimna, ale jeszcze nie zastygła dodać żółtka jajek przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko razem ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do średniej wielkości tortownicy, piec w temp. 180-190 do 50 min.
Krem kokosowy: Śmietanę zagotować z białą czekoladą i ostudzić, a potem dobrze schłodzić. Kiedy śmietaną jest zimna ubić ją dodatkiem śmietany w proszku, na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na połowę i nasączyć winem wiśniowym. Dolny krążek ułożyć ponownie w tortownicy wyłożyć na nim całą masę kokosową, przykryć drugim krążkiem i schłodzić w lodówce. Całkiem zastygnięte ciasto wyjąć z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 15.08.2012 16:48
Pyszne :)
misia53 20.10.2011 22:58
mmm...pychota
1j1o1l1a1 17.10.2011 16:44
na takie ciasto zawsze się skuszę:)
Emilia22 17.10.2011 09:30
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak