Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kanapki z bakłażanów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka z pzyprawami 1 szklanka
jajko 2 szt
mleko 1 szklanka
olej arachidowy 3 łyżki
masło 1 łyżka
szalotka posiekana 1 szt
mąka 1 łyżeczka
śmietana kremówka 1/2 szklanki
ser starty 1/2 szklanki
sól
pieprz
bakłażan
pieczarki posiekane 12 dkg
natka pietruszki 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: kanapki z bakłażanów

Plastry bakłażana o grubości pół centymetra obtaczamy w mące przyprawiamy papryką i odstawiamy.W miseczce mieszamy mleko i jajka i przyprawiamy solą i pieprzem.Zanurzamy w tym bakłażana i odstawiamy.Olej rozgrzewamy i obsmażamy plastry bakłażana przez 4 min z każdej strony i układamy 4 na żaroodpornym półmisku,resztę układamy na talerzu.Na rozgrzanym maśle dusimy przez 3 min pieczarki,szalotkę i natkę pietruszki,następnie dodajemy łyżeczkę mąki i dokładnie ją rozprowadzamy i smażymy przez minutę bez przykrycia,następnie wlewamy śmietanę doprawiamy i gotujemy przez 5 min.Dodajemy pół sera mieszamy i gotujemy 2 min.Rozkładamy połowę farszu na 4 plastry bakłażana ułożone na żaroodpornym półmisku.Kanapki przybieramy pozostałymi plastrami bakłażana a na wierzchu rozprowadzamy resztą farszu i posypujemy resztą sera i zapiekamy przez 6 min w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 18.10.2011 15:19
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak