Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 3/4 szkl
cukier 0,5 szkl
jajko 2 szt
margaryna 0,5 kost
sól
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opak
cukier 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 opak
cukier puder
jabłko kwaśne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem, dodać margarynę, jajka, zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
3/4 porcji ciasta rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy do pieczenia.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu z 2 łyżkami cukru, ciągle mieszając, dodać cynamon.
Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Masę jabłkową wyłożyć na ciasto.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i wyciąć paski szerokości 1 cm.
Z ciasta ułożyć na jabłkach kratkę.
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Piec ciasto w 180 sto.przez 40 minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak