Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAkowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
mąka krupczatka 50 dag
woda 1/2 szklanki
masa makowa 50 dag
żółtka surowe 2 sztuki
smietana 18% 5-6 łyżek
cukier puder 10 dag
proszek spulchniający 1 paczka
margaryna do formy 2 dag
wanilia 1 sztuka
tłuszcz 15 dag
rodzynki 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: MAkowiec

Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtka, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto na 2 częsci . Druga część włożyć do lodówki.Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami, nakłuć wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec, wyjąć schłodzić ,wyłożyć masę makową wymieszana z rodzynkami. Resztę ciasta zetrzeć na dużych oczkach na tarce na masę makową. Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor, Ogien z góry i z boku powinienb być większy niz z dołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 08.08.2012 19:50
pyszniutki
Adamorek 17.04.2012 23:36
dość nietypowy
jolanta19 30.01.2012 19:49
mniam
ziutula
ziutula 20.12.2011 20:49
lubię różne makowce...
Margo1 13.12.2011 08:58
pyszne ciacho
Ewa111 09.11.2011 11:21
nie wiem jak wam,ale mnie makowiec kojarzy się ze świętami
eli82 08.11.2011 16:21
fajne
Justyna Jussstiii 30.10.2011 19:08
pycha
Wacław 22.10.2011 08:49
mój ulubiony,poproszę o kawałek !
Ewelina47 20.10.2011 19:57
i do tego kawusia, pycha
1j1o1l1a1 16.10.2011 18:29
apetyczne
gosia47-47 16.10.2011 12:09
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak