Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet koperkowy z jarskimi dodatkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mleko 50 ml
skrobia kukurydziana 1 łyżeczka
sól pieprz kolorwy do smaku
olej 1 łyżeczka
chilli szczypta
koperek 1 gałazka
pieczarki 3 szt
cukinia 6 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet koperkowy z jarskimi dodatkami

Kroki postępowania

1
3 umyte pieczarki i kawałek cukinii pokroić w plastry, cukinię przekroić na pół. Pieczarki ułożyć na patelni do naleśników, między nimi poukładać pół plastry cukinii w kształt rozetki, wlać 1 łyżeczkę oleju, dusić do miękkości 4 minuty pod przykryciem.
Krok 1 - Omlet koperkowy z jarskimi dodatkami foto
2
W misce ubić 2 jajka z 50 ml mleka, pokrojonym koperkiem i łyżeczką skrobi, wtłoczyć jak najwięcej powietrza, doprawić również solą i szczyptą chilli.
Krok 2 - Omlet koperkowy z jarskimi dodatkami foto
3
Masę wlać na patelnię, dokładnie rozprowadzić ją na powierzchni ruszając koliście patelnią, przykryć pokrywką i rumienić omlet od spodu, następnie omlet przykryć talerzem, obrócić tak aby wierzch omletu znalazł sie na spodzie talerza, zsunąć omlet na patelnię i trzymać na ogniu 1 minutkę.
Krok 3 - Omlet koperkowy z jarskimi dodatkami foto
4
Omlet przełożyć na duży talerz i posypać kolorowym pieprzem.
Krok 4 - Omlet koperkowy z jarskimi dodatkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 18.10.2011 19:49
piątkowe śniadanko, bo w sobotę bym dodał coś nie jarskiego :o)
Anna146 17.10.2011 07:15
fajne śniadanko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak