Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z wędzoną makrelą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mleko 3 łyżki
wędzona makrela 10 dag
mąka 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z wędzoną makrelą

Makrelę obrać ze skórki i ości. Tuńczyka wyjąć, odsączyć. Rybę podzielić na nieduże kawałki. Jajka wybić do miseczki. Dodać mleko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dobrze ubić trzepaczką. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wylać połowę masy jajecznej, gdy spód zacznie się ścinać, ułożyć na wierzchu połowę ryby. Dosma-żyć na bardzo wolnym ogniu, uważając, by omlet się nie przypalił. Usmażyć drugi omlet. Wyłożyć na talerze, podawać np. z sałatką z rzodkiewek ze szczypiorkiem i śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak