Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet na ostro z duszonymi porami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 40 dag
jajko 5 sztuk
boczek 2 plasterki
śmietana 2 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
posiekana natka 1 łyżka
posiekany szczypiorek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet na ostro z duszonymi porami

Pory oczyścić, odciąć ciemnozielone liście, przekroić wzdłuż, umyć d bieżącą wodą. Pokroić w cienkie plasterki. W rondelku zagotować 4-5 łyżek wody, osolić, włożyć pory. Dusić na małym ogniu przez 10 min. Pory odcedzić na sicie, wywar zachować. 1 1/2 łyżki margaryny rozgrzać na patelni, dodać natkę i wywar z porów. Gotować przez 10 min. Dodać pory, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobną kostkę. Jajka wybić do miseczki, dodać boczek, szczypiorek, śmietanę lub mleko i szczyptę soli. Masę jajeczną ubić trzepaczką. Pozostałą margarynę rozgrzać na patelni, kolejno usmażyć dwa omlety. Wyłożyć na talerze, napełnić nadzieniem z porów, złożyć na połówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak