Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wegetariański

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twarde pomidory 75 dag
cytryna
mleko 2 szklanki
kasza manna 3 łyżki
jajko 6 sztuk
masło 150 dag
sałata kilka listków
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wegetariański

Zagotować mleko. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać kaszkę, cały czas mieszając. Podgrzewać mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić, zmiksować na purée. Purée, łyżkę masła i 4 żółtka wymieszać z masą z kaszy. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Formę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem. Masę wyłożyć do formy. Formę umieścić w naczyniu z gorącą wodą, wstawić do piekarnika. Piec 45 min w temp. 180° C. Zostawić w piekarniku jeszcze na 5 min. Listki sałaty umyć, osuszyć. Na sos utrzeć 2 żółtka z resztą masła, dodać miąższ i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Pasztet podawać z sosem i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 16.10.2011 12:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak