Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pomidory i pomarańcze

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małe pomidorki 80 dag
pomarańcze 2 sztuki
cebula 2 sztuki
udka kurczaka 4 sztuki
sól
pieprz
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżka
bulion drobiowy 1/2 szklanki
tymianek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pomidory i pomarańcze

Olej rozgrzać w płaskiej brytfannie, włożyć kurczaka, zru-mienić ze wszystkich stron, wyjąć. Pomidory krzyżowo ponacinać, sparzyć, zdjąć skórkę. Podzielić na ćwiartki, usunąć wodniste części. Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki - nad miseczką, tak by zachować sok, zdjąć błonki. Cebule obrać, posiekać. Udka kurczaka umyć, osuszyć, ponacinać w stawach, każde przeciąć na dwie części, oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w płaskiej brytfannie, włożyć kurczaka, zru-mienić ze wszystkich stron, wyjąć. Cebulę przesmażyć na tym samym tłuszczu na złoty kolor, dodać cukier, smażyć jeszcze 2 min. Dolać sok z pomarańczy i bulion. Udka, 2/3 cząstek pomarańczy i ćwiartki pomidorów wyłożyć do brytfanny. Jeśli potrzeba, przyprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 20 min w temp. 180° C. Tymianek umyć, osuszyć, poobrywać listki. Kurczaka posypać listkami tymianku, dodać pozostałe cząstki pomarańczy, znowu wsta wić do piekarnika, piec 10 min. Potrawę poda wać z bagiet kami lub białym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak