Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karasie w occie

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zalewa:

ocet 1 szklanka
woda 3 szklanki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
cukier 2 łyżki
karaś kilka sztuk
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do posolenia ryby przed smażeniem
mąka do obtoczenia

Porada

Jeśli zalewamy wrzątkiem zalewę octową to można przechowywać w lodówce kilka tygodni bez pasteryzacji.

Przepis i sposób przygotowania na: Karasie w occie

Kroki postępowania

1

Sprawione ryby solimy, obtaczamy w mące i smażymy.

Krok 1 - Karasie w occie foto
2

Wodę łączymy z octem. Dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę oraz przyprawę Kucharek. Zalewę zagotowujemy. 

 

Krok 2 - Karasie w occie foto
3

Od usmażonych ryb odrywamy głowy i większe płetwy, następnie wkładamy do słoika.

Krok 3 - Karasie w occie foto
4

Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 4 - Karasie w occie foto
5

Tak przygotowane wkładamy do lodówki. Najlepsze są po kilku dniach, można je przechowywać kilka tygodni.

Krok 5 - Karasie w occie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 07.11.2012 14:01
mmm na pewno sa smaczne;)
smakoszek 13.02.2012 20:18
super rybka
owca441 06.02.2012 20:22
takie lubię
owca441 06.02.2012 20:22
takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak