Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warzywno -ryzowa z serem i sosem czosnkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 szt
bakłażan 1 szt
pomidor 2 szt
cebula 1 szt
sos sojowy
oliwa
jogurt grecki 1 szt
śmietana 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
cebula czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
ryż 2 szkl
sos sojowy
ser gouda 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warzywno -ryzowa z serem i sosem czosnkowym

Bakłażana kroimy w plastry solimy o odstawiamy na 10 min.Następnie płuczemy go ,osuszamy .Grillujemy na patelni Cukinie myjemy nie obieramy z skórki i kroimy na plasterki .Cebule obieramy kroimy w piórka. Ser zółty scieramy . Pomidora kroimy w małe ćwiartki. Papryke kroimy w kostkę . Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy studzimy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy grillowanego bakłażana następnie warstwę ryżu,pokrojone papryki ,cebulę .Kropimy oliwą i sosem sojowym .Następnie warstwę ryżu ,pomidora i czerwonej cebuli . Na koniec dajemy to co nam zostało . Posypujemy serem i zapiekamy ok 20 min . Robimy sos czosnkowy mieszamy śmietane z jogurtem .Dodajemy wyciśnięty czosnek i sól .Mieszamy i polewamy zapiekankę już na talerzu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknbozka 12.02.2012 19:57
mniam
aginaa 16.10.2011 19:33
pyszne
jolita 16.10.2011 17:18
mniam
jolita 16.10.2011 17:18
mniam
pioge7 16.10.2011 12:14
dobra
MAR3STA 16.10.2011 09:54
ekstra
halinka1011 16.10.2011 09:39
świetny przepis
owca441 16.10.2011 08:39
chyba się skuszę wygląda rewelacyjnie
Gabriela7 16.10.2011 08:26
poycha
iwa643 16.10.2011 08:22
Można doprawic pieprzem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak