Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złota rosa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
mąka 2 szkl
margaryna 1/3 kost
cukier puder 0,5 szkl
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
budyń śmietankowy 1 opak
olej 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl
mleko 2 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 4 szt
białka jaj 5 szt
cukier 0,5 szkl
proszek budyniowy 1 łyżka
ser biały 1 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Złota rosa

Kroki postępowania

1
CIASTO
Margarynę posiekać, dodać 2 żółtka, jajko, cukier puder, wszystko dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Ciastem wylepić spód i boki formy.
Krok 1 - Złota rosa foto
2
MASA SEROWA
Ubić jajko i żółtka, dodać cukier.
Do ubijanej masy dodawać stopniowo po łyżce sera i dalej ubijać, wlać mleko, wsypać budyń, ciągle miksować.
Ser wylać na ciasto i piec 60 minut w 180 stop.
Krok 2 - Złota rosa foto
3
PIANA
Białka 5 szt ubić pianę na sztywno, dodawać po trochu 0,5 szkl cukru i łyżkę budyniu, wciąż ubijać, aż powstanie gładka masa.
Wyłożyć ją na gorący upieczony sernik i zapiec jeszcze 15 minut.
Krok 3 - Złota rosa foto
4
Upieczone ciasto ostudzić
Krok 4 - Złota rosa foto
5
Ciasto pokroić na talerz
Krok 5 - Złota rosa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zielonamorelka 02.06.2013 17:52
moja babcia czasem robi sernik z rosą
Betka 07.11.2012 14:03
uwielbiam ten sernik a już tak dawno go jadłąm;)
ziutula
ziutula 16.10.2011 07:01
apetyczne kusi...
sylwia / sytofala 15.10.2011 22:10
piękne kropelki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak