Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jambalaya

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 25 dag
ugotowany kurczaka 0,5 szt
wędzona szynka 15 dag
podsuszona kiełbasa 25 dag
pomidor pellati (w zalewie) 1 szklanka
papryka 2 strąki
cebula 3 szt
czosnek 4 ząbki
sos solowy 1 łyżka
oliwa 3 łyżki
rosół z kury Kucharek 2 szklanki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 0,5 łyżeczki
sos tabasco 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Jambalaya

Ryż wypłukać i osączyć. Z kurczaka wyjąć kości, a mięso pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki,a szynkę w paski. Oczyszczone strąki papryki pokroić w kostkę, a czosnek i cebule posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę i poddusić rozdrobnione warzywa, po czym dodać pomidory, bulion z rosołu drobiowego Kucharek, sos sojowy, pieprz czarny ziarnisty Prymat i nadal dusić. Po 5 minutach dodać kurczaka i kiełbasę, zagotować, wsypać ryż, wymieszać i dusić na małym ogniu, aż będzie miękki. Jeśli potrawa będzie przywierać do dna, dolać trochę wody. Przyprawić tabasco i solą.

Do jambalaya można dodać również krewetki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.04.2015 07:24
warto wypróbować
motomaniak 17.08.2011 13:28
fajny pomysl
szajba2 07.01.2011 16:26
już po nazwie widać że to światowa potrawa
Barbara55 18.08.2010 14:49
może smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak