Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka 150 g
ziemniaki 600 g
masło do polania 2 łyżki
cukier puder 2,5 łyżki
sól
jabłka 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z jabłkami

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować. Następnie odcedzić ziemniaki, ostudzić i zemleć w maszynce. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Ziemniaki przełożyć do dużej miski, dodać jajka, cukier, wanilię, i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i starte jabłka. Dobrze wymieszać, zagnieść ciasto. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i polać kluski stopionym masłem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 24.10.2011 09:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak