Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mleko 0,5 szklanki
masło 50 g
jajko 2 sztuki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
drożdże 25 g
miód 3 łyżki
sól 1 szczypta
śliwki 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, miód i cukier. Gdy masło się rozpuści zostawiamy do wystudzenia.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku,zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia

dodajemy mąkę i jajka, i dokładnie wyrabiamy.

Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę, następnie zbijamy, przekładamy do blachy i zostawiamy na pół godziny.

Następnie układamy śliwki (mogą też być inne owoce) posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcinek 08.05.2012 14:24
pysznie wygląda
leonkot 14.02.2012 15:12
ja też :)
IZABELA29 03.01.2012 08:07
uwielbiam
iziona 16.10.2011 08:14
Lubię ciasto drożdżowe z owocami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak