Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt kakaowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt kakaowy

Kroki postępowania

1
Oddzielić białka od żółtek. Należy uważać aby w białkach nie było żółtek, ponieważ białka trudno śię wtedy ubijają.
Krok 1 - Biszkopt kakaowy foto
2
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania małymi porcjami dodawać cukier.
Krok 2 - Biszkopt kakaowy foto
3
Do masy dodać po jednym żółtku, cały czas miksując masę.
Krok 3 - Biszkopt kakaowy foto
4
Do masy dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować razem.
Krok 4 - Biszkopt kakaowy foto
5
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną bułką tartą. Polecam użycie papieru, ponieważ dużo łatwiej wyjąć ciasto. Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 5 - Biszkopt kakaowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 07.11.2012 14:03
mmm na pewno świetnie smakuje;)
janek64 13.05.2012 11:42
Lubię biszkopty :)
Ela15 09.12.2011 12:08
super
leonkot 15.10.2011 18:36
nie ma jak biszkopt
Dorian 15.10.2011 18:23
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak