Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty biszkopt

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty biszkopt

Kroki postępowania

1
Oddzielić białka od żółtek. Należy uważać aby w białkach nie znalazły się żółtka ponieważ wtedy białka ciężko się ubijają.
Krok 1 - Puszysty biszkopt foto
2
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.
Krok 2 - Puszysty biszkopt foto
3
Ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku.
Krok 3 - Puszysty biszkopt foto
4
Do masy dodajemy mąkę (oba rodzaje) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Krok 4 - Puszysty biszkopt foto
5
Masę wylewamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną bułką tartą. Jeśli biszkopt ma być użyty do przełożenia kremem polecam papier, ponieważ ciasto dużo łatwiej się wyjmuje. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 30 minut.
Krok 5 - Puszysty biszkopt foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 07.11.2012 14:03
lubię ciasta biszkoptowe;)
Lotar 16.10.2011 22:59
chyba się przepis zdublował...
Dorian 15.10.2011 18:21
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak