Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z dynią i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler naciowy 2 łodygi
grzyby 30 dag
miąższ dyni 25 dag
rozmaryn 1 gałązka
szałwia 2 liscie
czosnek 2 ząbki
śmietana 1/3 szklanki
parmezan 4 łyżki
olej 4 łyżki
sól
pieprz
pierogi 50 (uszka)
wino białe wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z dynią i grzybami

Szałwię i rozmaryn opłukać. Seler umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać. 4 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, dodać ząbek czosnku, szałwię, rozmaryn i seler. Smażyć przez 1 min, wrzucić grzyby, smażyć przez następne 5 min, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Przyprawić do smaku solą, wlać wino i jeszcze chwilę dusić. Wyjąć czosnek i zioła. Miąższ dyni pokroić na kawałki. Zagotować wodę, osolić, wrzucić uszka i dynię. Gotować do miękkości, tak, by ani uszka, ani dynia nie rozgotowały się. Odcedzić, wyłożyć na półmisek. Uszka polać śmietaną, posypać grzybami oraz tartym serem. Lekko oprószyć zmielonym pieprzem, Potrawa zaprezentuje się wspaniale podana w wydrążonej skorupie dyni. „Wazę\" z dyni podgrzewamy w piekarniku w czasie, gdy gotujemy uszka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 18.11.2011 16:32
super
agnieszka214 16.10.2011 07:29
ciekawy przepis
halinka1011 15.10.2011 15:47
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak