Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa dla łasuchów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
mąka 20 dag
cukier 25 dag
masło 4 łyżki
dżem morelowy
skórka pomarańczowa
masa
gorzka czekolada 40 dag
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa dla łasuchów

Masło rozpuścić, przestudzić. Jajka wybić do dużej misy, ubić, dodać cukier, dalej ubijać. W naczyniu zagotować wodę, wstawić misę. Masę jajeczną ubijać ręcznie w ciepłej kąpieli wodnej, aż będzie biała i puszysta. Zestawić i ubijać dalej do całkowitego schłodzenia. Dodać mąkę, szczyptę soli i masło, delikatnie wymieszać. Ciasto równomiernie rozsma-rować na przygotowanej blasze. Piec przez 10 min w temp. 180° C. Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka. Dodać 1-2 łyżki wody i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia, jak najrzadziej mieszając. Masę czekoladową rozsmarować na biszkopcie, ciasto zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki. Roladę posmarować dżemem, udekorować skórką z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 15.10.2011 15:49
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak