Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada malinowa z niespodzianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
cukier 6 łyżek
żółtko jajek 4 sztuki
białko 3 sztuki
mąka 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
masło 2 łyżki
konfitury malnowe 5 łyżek
Krem:
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
mleko 1 1/4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
bita śmietana 1 szklanka
maliny świeże 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada malinowa z niespodzianką

Cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę połączyć z solą i masą żółtkową, dodać ubitą pianę. Delikatnie wymieszać. Przygotować blachę. Masło stopić, dodać do ciasta. Całość wymieszać. Masę rozsmarować na blasze. Piec 8-10 minut w temperaturze 200° Biszkopt posmarować konfiturą i zwinąć w roladę. Schłodzić. Krem: żółtka utrzec z cukrem i solą. Mleko podgrzać z cukrem waniliowym. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Letnie mleko dodać do żółtek. Podgrzewać mieszając, aż powstanie krem, nie gotować. Dodać żelatynę, bitą śmietanę i owoce. Roladę pokroić na 0,5 cm plastry, wyłożyć nimi salaterkę posmarowaną masłem i posypaną cukrem. Środek wypełnić schłodzonym kremem z owocami. Wstawić do lodówki. Przed podaniem deser wyłożyć na talerz odwracając salaterkę do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 14.12.2011 18:56
mniam
agnieszka214 15.10.2011 17:58
fajny
halinka1011 15.10.2011 15:50
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak