Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki piaskowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 20 dag
cukier puder 10 dag
cukier waniliowy 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1/2
mąka 25 dag
żółtko jajek
cukier 1 filiżanka
masa marcepanowa 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki piaskowe

Miękkie masło, cukier puder, masę marcepanową, cukier waniliowy i skórkę z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kilka wałków o średnicy 5 cm, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki na kilka godzin. Schłodzone wałki ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem, obtoczyć w cukrze. Pokroić na krążki grubości 1/2 cm. Ułożyć na blasze. Piec 10-15 min w temp. 190° C. Gorące zdjąć z blachy, wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak