Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Huzarskie pawie oczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 20 dag
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy
cukier 10 dag
mąka 30 dag
dżem porzeczkowy 15 dag
cukier puder 1/2 filizanki
orzechy mielone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Huzarskie pawie oczka

Miękkie masło posiekać, wymierzać z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, razem z orzechami dodać do masła. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię aluminiową, odłożyć do lodówki na 2 godz. Z dobrze schłodzonego ciasta zrobić długi wałek dowolnej średnicy, pokroić na niewielkie kawałki. Z każdego uformować kulkę. Palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić w niej wyraźne wgłębienie. Ciasteczka ułożyć na blasze. Piec 12-15 min w temp. 180° C. Zdjąć z blachy i wystudzić. Dżem lekko podgrzać, dokładnie rozetrzeć na gładką masę. We wgłębienia ciasteczek nałożyć po 1/2-1 łyżeczce dżemu. Ciastka odstawić na ok. 2 dni, do całkowitego wyschnięcia dżemu. Przed podaniem ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak