Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony schab po duńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
jabłka 1 kg
margaryna 1 łyżka
cytryna
Goździki całe Prymat 3 łyżki
sól gruboziarnista
pieprz w ziarnach 1 łyżeczka
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony schab po duńsku

Ziarna pieprzu rozgnieść, wymieszać z taką samą ilością soli, rozsypać na deseczce. Mięso umyć, osuszyć, obtoczyć w soli i pieprzu. Schab silnie dociskać, tak by grube ziarna dobrze wbiły się w mięso. Schab naszpikować goździkami, tworząc wzór szachownicy. Mięso ułożyć w rondlu, tłuszczy-kiem do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godz. w temp. 225° C. W czasie pieczenia mięso często polewać sosem. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Połowę skórki drobno pokroić. 2/3 jabłek obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do rondelka, podlać 2 łyżkami wody, dodać posiekaną skórkę z cytryny. Ogrzewać powoli pod przybyciem, następnie zwiększyć ogień. Odstawić, gdy jabłka staną się przezroczyste. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjąć, obłożyć 2/3 jabłkowej marmolady, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze przez 30 min w temp. 180° C Pozostałe jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Margarynę rozgrzać na patelni, wrzucić jabłka. Smażyć, aż owoce nabiorą pięknego złocistego koloru. Odłożoną 1/3 jabłkowej marmolady wyłożyć cienką warstwą na ogrzany półmisek, na niej ułożyć schab, polać sosem z pieczenia. Półmisek dookoła udekorować usmażonymi cząstkami jabłek. Wieniec ze smażonych jabłek oprószyć niewielką ilością cynamonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak