Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z owczym serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina 40 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
jajko 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
ser owczy 10 dag
pomidory 85 dag
cebula
olej 5 łyżek
tymianek 1 łyeczka
cukier
sól
pieprz
ziarna sezamu 1 łyżka
czarne oliwki bez pestek 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z owczym serem

Ser pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mięso wyłożyć do miski, dodać bułkę tartą, jajka, ser i czosnek, dobrze wyrobić na jednolitą masę. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, jeszcze raz wyrobić. Z masy uformować 12 zrazików. 3 łyżki oleju rozgrzaćnapatelni, smażyć zrazy na dość ostrym ogniu przez 5 min z każdej strony. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory umyć, polać wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na dość duże kawałki. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondel-ku,przesmażyćcebulę.Dodaćka-wałki pomidorów. Gotować bez przykrycia 5 min. Tymianek oraz oliwki dodać do sosu, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zrazy podawać z sosem, posypane ziarnem sezamu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak