Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z ogórków i ostrej papryki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 5 kg
czosnek 3 pałki
chili 1,5 łyzeczki
cukier 1 kg
olej 16 łyżki
sól 8 łyżek
ocet 10 % 3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z ogórków i ostrej papryki

Kroki postępowania

1
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w talarki razem ze skórką (boki ogórków odkrawamy i wyrzucamy). Czosnek obieramy i przeciskamy - dodajemy do ogórków.
Krok 1 - Surówka z ogórków i ostrej papryki foto
2
Wszystkie składniki zalewy gotujemy razem i gorącą wlewamy do ogórków - mieszamy. Odstawiamy na 3-4h, co jakis czas można przemieszać,
Krok 2 - Surówka z ogórków i ostrej papryki foto
3
po tym czasie przekładamy do sloików i pasteryzujemy 10 minut na wolnym ogniu od chwili zagotowania się wody.
Krok 3 - Surówka z ogórków i ostrej papryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 17.12.2012 18:46
tak, 3 pałki = 3 główki, zresztą widać po ilości czosnku na pierwszym zdjęciu :)
SmacznaPyza 17.12.2012 18:11
3 pałki czosnku to 3 główki? pytam bo u nas nie używa się takiej nazwy...
madi356 18.05.2012 13:07
musi być pyszna
BernadettaP 10.03.2012 09:00
Uwielbiam taką ostrą surówkę :)
anemon 12.01.2012 08:51
Dobrze jest mieć kilka słoiczków z sałatką z ogórków na zimę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak