Pierogi ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • jajko

    1
  • sól

  • żółte śliwki

  • cukier

  • masło

  • woda

    2/3 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ze śliwkami
Do mąki dodajemy jajko, sól oraz ciepłą, przegotowaną wodę – zagniatamy ciasto, które następnie dokładnie wałkujemy i wycinamy z niego duże krążki (np opakowaniem po śmietanie lub jogurcie, które ma szeroką górę, ponieważ krążek musi być dość wielki by zmieściła się do niego śliwka:).
Krok 2 - Pierogi ze śliwkami
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy z nich pestki, na każdym z krążków układamy na środku pół śliwki i zlepiamy pierogi,
Krok 3 - Pierogi ze śliwkami
Pierogi gotujemy do miękkośći przez ok 5-6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch.
Krok 4 - Pierogi ze śliwkami
Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Weronika_eM

15.10.2011 22:20
pyszne

Mysiunia

15.10.2011 15:27
ziutula-kaszubka - specjalnie dla Ciebie zaraz dodam przepis na pierogi z malinkami, gdyż wiem jak je uwielbiasz:)

ziutula

15.10.2011 14:51
śliwki mogą być...ale wolę z malinkami...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat