Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 1
sól
żółte śliwki
cukier
masło
woda 2/3 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Do mąki dodajemy jajko, sól oraz ciepłą, przegotowaną wodę – zagniatamy ciasto, które następnie dokładnie wałkujemy i wycinamy z niego duże krążki (np opakowaniem po śmietanie lub jogurcie, które ma szeroką górę, ponieważ krążek musi być dość wielki by zmieściła się do niego śliwka:).
Krok 1 - Pierogi ze śliwkami foto
2
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy z nich pestki, na każdym z krążków układamy na środku pół śliwki i zlepiamy pierogi,
Krok 2 - Pierogi ze śliwkami foto
3
Pierogi gotujemy do miękkośći przez ok 5-6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch.
Krok 3 - Pierogi ze śliwkami foto
4
Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem.
Krok 4 - Pierogi ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 15.10.2011 22:20
pyszne
Mysiunia 15.10.2011 15:27
ziutula-kaszubka - specjalnie dla Ciebie zaraz dodam przepis na pierogi z malinkami, gdyż wiem jak je uwielbiasz:)
ziutula
ziutula 15.10.2011 14:51
śliwki mogą być...ale wolę z malinkami...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak