Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana kukurydza

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kukurydza 4 kolby
woda 2 szklanki
mleko 0.5 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana kukurydza

Kroki postępowania

1
Kukurydza powinna być specjalna jadalna dla ludzi, a nie zerwana z pól uprawnych, gdzie przeznaczana jest dla zwierząt, gdyż taka jest twarda i niezbyt dobra w smaku. Kolby kukurydzy obieramy z liści.
Krok 1 - Gotowana kukurydza foto
2
Do garnka wkładamy kukurydze, wlewamy wodę i mleko oraz sól i gotujemy do 10 minut. Jeżeli kukurydzy dajemy więcej to staramy się uzupełnić braki płynu w tych samych propocjach czyli 0,5 szkl mleka na 1,5-2 szklanek wody. podczas gotowania uważamy aby nam \'nie wykipiała\' woda.
Krok 2 - Gotowana kukurydza foto
3
Ugotowaną kukurydzę możemy polać rozpuszczonym masłem lub jedynie posypać solą.
Krok 3 - Gotowana kukurydza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 17.12.2012 18:13
czasami czytam, że ludzie gotują nawet godzinę i zastanawiam się po co bo 10 minut to aż nadto :)
kamyk 09.04.2012 11:12
wolę surową
Anna146 15.10.2011 16:56
po prostu palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak