Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Greckie gołąbki w liściach winogron

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 pęczek natki pietruszki lub 3 łyżki suszonej
sól
pieprz
ewentualnie przyprawa grecka
sok z 1 cytryny
oliwa
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
cytryna 1 szt.
jogurt naturalny 1 duże opakowanie
czosnek 1-2 ząbki
liść winogronowy 200 g (marynowane)
ryż 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Greckie gołąbki w liściach winogron

Dolmades - gołąbki z liści winogron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Warto!

Pierwszy raz te gołabki jadłam 8 lat temu gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nas bułgarka pochodzenie tureckiego. Obserwowałam cały proces ich przygotowania bo bardzo chciałam kiedys zrobic je znów. Gołabki zachwyciły nas smakiem. Zorka podała je wtedy tylko z jogurtem naturalnym. Przez cały ten czas problemem dla mnie bylo zdobycie liści, ale od niedawna produkt ten pojawia się już w wiekszości hireprmarketów i wcale nie jest to drogi zakup bo 12 zł to nei majatek plus mielone za 12zł i mamy full obiad na 6 osób. Rewelacyjna rzecz na spotkanie w gronie znajomych.

Liście opłukać w zimnej wodzie.Ja wlałam zimną wodę do komory zlewozmywaka i tam sobie liście leżały a córka brała po kolei do zawijania. Jeżeli nie są dostatecznie miękkie powinno sie je sparzyć je wrzątkiem. W misce wymieszać mięso, ryż (suchy), cebulę, posiekaną drobno natkę pietruszki, (powinna być jeszcze posiekana świeża mięta ale ja jej nie lubię), koncnetrat, sok z cytryny, dodać sól, pieprz, troche oliwy z oliwek jezeli farsz jest trochę za suchy. Ja dodałam jeszcze troche przyprawy greckiej. Wyszło nam ok. 60 gołąbków róznej wielkosci od takich na jeden kęs po kilka na 3 kęsy. Wszystkie gołąbki poza pierwszym zawinęła córka:)

Liście położyć błyszczącą stroną na desce. Na każdy w zależnosci do wielkości liścia wyłożyć farsz, po czym zawijać małe gołąbki, nie trzeba związywać, nie rozpadną się.

Na dno garnka układamy warstwę liści zeby gołąbki nie przypaliły sie. Gołąbki należy w garnku ułożyć koliście, ściśle przylegające do siebie (mi wyszły trzy warstwy). Cytryne pokroic na ćwiartki wcisnąć między gołąbki. Następnie postawic na gaz, zalać bulionem, tak aby wszystkie gołabki całkowicie zostały zakryte. Przycisnąć gołąbki ciężkim talerzem. Całość gotować na średnim ogniu przez ok. 50-60 min.

Zrobić sos z połączenia jogurtu, cytryny, natki i czosnku. Można podac z samym jogurtem lub dla tradycjonalistów dać sos pomidorowy.

Ja podałam właśnie oba sosy bo moi kręcili nosem że jak to gołąbki z jogurtem. Skończylo sie na tym ze sos pomidorowy trafił prawie nietkniety do lodówki a jogurtowy zniknął w całości. Pychota. Polecam

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 02.07.2012 20:55
To coś zupełnie nowego - gołąbki w liściach winogron - intrygujące :)
ZEWA 11.09.2011 11:20
nigdy nie robiłam gołąbków w liściach kapusty, wiem że dużo osób je robi. Jak smakują takie liście?
Joanna108
Joanna108 01.03.2011 09:09
Liście winogron na zimę przygotowuję sama. Latem zbieram najładniejsze w ogródku. Zagotowuję w zalewie sól+woda (1:4) Zwinąć po kilka jak cygara. Do słoika + wekowanie i gotowe
eli_555 24.08.2010 23:54
Muszę takie zrobić.
agnieszka189 07.07.2010 11:45
Tęsknię za Dolmadakia, zwłaszcza takimi domowymi, bo mimo wszystko nawet w Grecji często podają z puszki, no i oczywiście tylko z jogurtem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak