Conchiglioni i nadzienie misz -masz

Conchiglioni i nadzienie misz -masz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)

  • 1 pierś pokrojona dorbniutko

  • 4 suszone pomidory z zalewy

  • 1/3 op. fety

  • troche kukurydzy z puszki

  • łyzeczka kkoncentratu pomidorowego

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz (moze byc ziołowy)

  • 2 szalotki drobno posiekane

  • oregano

  • bazylia

  • pieczarki

    4 szt
  • ser ricotta

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos.

Na patelni rozgrzałam troche oliwy z oliwek, wrzuciłam pokrojona piers z kurczaka, dodałam pokrojone drobno szalotki, pokrojony drobno czosnek. Doprawiłam sola i pieprzem ziołowym.Gdy sie przesmażył zdjełam przełozyłam do miseczki. Na paatelni ponownie rozgrzłam łyzke masła, wrzuciałam drobno pokrojne pieczarki, odrobne soli przesmazyłam. Dodałam do kurczaka. Nastepnie do farszu dałam drobno pokrojna fete, drobno posiekane pomidory suszone, ricotte, kukurydze, wymieszałam, doprawiłam pieprzem ziołowym, bazylia i oregano. Dolałam 1 łyzeczke oliwy spod pomidorów i łyzeczke koncetratu pomidorowego i wszystko wymieszam. (sam farsz mogłby byc tez samoistna potrawa lub jako salatka, zostało mi go troche to po 5 minutach jeden okurzacz sie przewinał przez kuchnie i farsz zniknał :))

Sos beszamelowy:.

Na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, dodałam 4 łyzki maki mąkę, zmaieszłam to trzepaczka i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robie bardziej na oko zeby nie był za gesty ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam zeby nie było grudek. Dodałam ciut gałki i troche pieprzu ziołowego.

Nadziałam muszle i ułozyłam w naczyniu na odrobnie oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano, polałam je sosem beszamelowym, posypałam startym serem, posypałam bazylią, przykryłam folia aluminiowa i wstawiłam do piekarnika na 180st. na jakies 15 minut. Na 5 minut przed koncem zdjełam folie. Smacznego!

Na jednym zdjeciu muszle sa skropione sosem pomidorowym spod muszli ze szpinaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

15.07.2011 23:24
pychota

kochanyptysiu

16.04.2011 19:41
nadzienie mimo,ze misz masz to 1 klasa;)

misiek123

26.02.2011 11:30
bardzo fajny przepis :)

borgia

27.09.2010 11:03
Zdaje się, że wiem co zrobię jak przyjdzie moje koleżeństwo ze szkoły. Z pewnością nie będzie 10 sztuk na osobę, bo osób będzie dużo, ale po 2-3 dostaną...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat