Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z gruszkami w białym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 80 dag
cebula
marchewki 2 sztuki
łodyga selera naciowego 2 sztuki
cytryna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
bulion 2 kostki
posiekana natka 2 łyzki
nalewka gruszkowa 2 łyżki
gruszki 1 kg
zioła 1 peczek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
olej
wino białe wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z gruszkami w białym winie

Cebulę i marchewki obrać, marchewki i seler opłukać. Cytrynę wyszorować, obrać ze skórki, wycisnąć sok. Marchewki pokroić w cienkie plasterki, seler na patyczki, cebulę w kostkę. Zioła opłukać, osuszyć. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia, skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekanika, piec przez ok. 10 min w temp. 200° C. Wyjąć, odstawić na bok. Kostki bulionowe, listki laurowe, cebulę, marchewkę, seler, zioła i połowę natki wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Całość podsmażyć. Mięso włożyć do warzyw, zalać nalewką i winem, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć, dusić 30-35 min, często obracając mięso. Gruszki obrać, obficie skropić sokiem z cytryny. Gruszki ustawić w pozycji pionowej w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa, dokładnie zanurzając je w wytworzonym sosie. Dodać drobno pokrojoną skórkę cytrynową i przyprawy, dusić dalej pod przykryciem 20 min. Wyjąć zioła. Gotową pieczeń wyłożyć na półmisek, pokroić na plastry, podawać razem z gruszkami, jarzynami i sosem, posypaną pozostałą natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena67 15.10.2011 10:31
apetyczna nazwa, lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak