Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka z pomidorami, bazylią i różnościami

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 800 g
cebula 2 sztuki
olej 1 łyżka
wino białe wytrawne 100 ml
czosnek płatki 1 łyżka
sos sojowy 4 łyżki
sos chili 3 łyżki
pomidory suszone 1 łyżeczka
bazylia świeża 3 łyżki
natka pietruszki 1/5 łyżki
masło 1 łyżka
cukier
papryczka chili 1/3 strączka
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka z pomidorami, bazylią i różnościami

Kroki postępowania

1
udziec pokroiłam w paski, ale można też w kostkę - to nie ma większego znaczenia. Wrzucałam kawałki partiami na bardzo mocno rozgrzaną patelnię z olejem i mocno obsmażałam a zrumienione przekładałam do rondla.
Krok 1 - Udziec z indyka z pomidorami, bazylią i różnościami foto
2
Gdy całe mięso było już obsmażone, do ostatniej porcji na patelnię wrzuciłam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekane papryczki, smażyłam do zeszklenia cebuli, zalałam winem, zagotowałam żeby z dna patelni odkleiły się wszystkie resztki i przelałam do rondla. Dorzuciłam rozkruszone płatki czosnku, dolałam sos sojowy i dusiłam ok. 30 min.. Następnie zaczęło się doprawianie czyli w rondlu wylądował sos chili, suszone pomidory w proszku same i te z dodatkami, pieprz, sól prowansalska . . .
Krok 2 - Udziec z indyka z pomidorami, bazylią i różnościami foto
3
Sparzyłam też 4 nieduże pomidory a po obraniu ich ze skórki usunęłam pestki i miąższ pokroiłam w dużą kostkę. Przesmażyłam je chwilkę na maśle dodając 3 szczypty cukru i 1 czubatą łyżeczkę mąki, rozmieszałam i przelałam do gulaszu gdy mięso było już miękkie, dusiłam razem kilka minut. Na sam koniec dorzuciłam bazylię, natkę i to już chyba wszystko.
Krok 3 - Udziec z indyka z pomidorami, bazylią i różnościami foto
4
danie podałam z ryżem, pysznie było!
Krok 4 - Udziec z indyka z pomidorami, bazylią i różnościami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 07.12.2014 23:07
dobry przepis
as28 22.08.2014 21:36
fajny przepis
pacpaw 18.11.2012 14:36
nie ma co się przerażać ilością składników. Dla takiego dania warto zrobić porządne zakupy, a potem rozkoszować się smakiem
Bernadeta1 16.08.2012 12:07
SMACZNE wypróbowałam
agam26 19.07.2012 12:49
pysznie wygląda
agam26 19.07.2012 12:49
pysznie wygląda
Betka 10.05.2012 21:13
pycha;)
AGNIESZKA103 03.04.2012 20:35
pysznosci....uczta dla oka i podniebienia
SmacznaPyza 19.11.2011 19:47
Bożena, tak się wysilasz przy tych komentarzach że aż się dwa razy zawsze zapisują
BozenA 18.11.2011 15:51
super
BozenA 18.11.2011 15:51
super
aginaa 16.10.2011 19:32
slicznie podane, zresztą jak zawsze ;)
ewasylwia 15.10.2011 12:46
smakowite danie
artur7 15.10.2011 11:49
mniam
novita26 15.10.2011 11:24
fajne
stokrotka 15.10.2011 10:41
smakowitości
Lotar 15.10.2011 09:47
apetyczny
SmacznaPyza 15.10.2011 09:20
oczywiście podałam z makaronem ryżowym co widać na zdjęciu, ale z ryżem też byłoby dobrze :-)
BernadettaP 15.10.2011 07:10
smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak