Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladka lodowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 75 g
lody waniliowe 400 ml
jaja 3 sztuki
papier do gotowania 1 arkusz
sok z wiśni 100 ml
cukier 175 g
papier do pieczenia 1 arkusz
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Roladka lodowa

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

2. Mąkę i sól przesiewamy przez sitko do miseczki.

3. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka z cukrem ubijamy mikserem na wysokich obrotach.

4. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

5. Połowę białek mieszamy z masą z żółtek dopiero później dodajemy resztę białek i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając.

6. Blaszkę do pieczenia wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i wylewamy masę na arkusz rozprowadzając równomiernie łopatką tak aby powstał prostokąt.

7. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Następnie studzimy go i wkładamy do lodówki.

8. Lody wyjmujemy aby lekko zmiękły ale nie roztopiły się.

9. Schłodzony biszkopt wyjmujemy z lodówki i układamy na arkuszu papieru do gotowania, równomiernie rozsmarowujemy rozmiękczone lody na grubość ok pół centymetra.

10. Przy pomocy papieru formujemy roladę, zawijamy i wkładamy do zamrażalnika na ok 4 godziny.

11. Do garnka wsypujemy mrożone wiśnie, dodajemy sok wiśniowy i słodzimy do smaku, doprowadzamy do wrzenia.

12. Gotową roladę polewamy ostudzonym syropem.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 07.04.2013 08:43
Wspaniały deser :)
Jaheira11 15.10.2011 22:49
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak